De huisartsen van het ECT kunnen sinds kort medisch specialisten van Ziekenhuis Rivierenland om digitaal advies vragen als dat nodig is. Dat doen zij met het Meekijkconsult. De huisartsen kunnen een Meekijkconsult aanvragen bij de internist, cardioloog, dermatoloog en oogarts. Zo hoeven patiënten in bepaalde gevallen niet of minder snel naar het ziekenhuis te worden doorverwezen. Terwijl de specialist wél heeft meegekeken en geadviseerd. De patiënt kan zo gewoon onder behandeling blijven bij de eigen huisarts. Dit scheelt tijd en komt de kwaliteit van zorg ten goede.
Geen onnodige verwijzingen
Rob Edelbroek is huisarts en voorzitter van het Eerstelijns Centrum Tiel. “Het Meekijkconsult is een nieuwe stap in het leveren van goede zorg. Bij problemen die niet spoedeisend zijn, kunnen we als huisartsen advies vragen aan een specialist in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij twijfel over de diagnose of behandeling. We kunnen ook foto’s doorsturen. Samen bepalen we dan of de patiënt naar de specialist moet of dat we als huisarts het probleem verder kunnen oplossen. Zo voorkomen we onnodige verwijzingen, terwijl je als patiënt wel de juiste behandeling krijgt.”
Tijdswinst en kortere wachttijd
Het Meekijkconsult zorgt ook voor tijdswinst. Voorheen moest de huisarts namelijk bellen met de medisch specialisten in het ziekenhuis. Dat was zeer tijdrovend. Die tijd kan nu besteed worden aan de zorg voor de patiënt. Stephan Levering is voorzitter van de Coöperatie Medische Staf Rivierenland: “Als patiënt weet je zeker dat de specialist heeft meegekeken met je huisarts. Terwijl je hiervoor niet naar het ziekenhuis hoefde. En heb je wél een verwijzing nodig, dan zal de wachttijd – dankzij het Meekijkconsult – korter zijn.”
Versterking samenwerking
Ook Andre van Merkestein, huisarts en bestuurslid van Zorggroep Gelders Rivierenland, is blij met het Meekijkconsult. Hij vindt dat met het Meekijkconsult de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de medisch specialistische zorg in Rivierenland sterker wordt. En dat komt iedereen ten goede: patiënt, huisarts en medisch specialist. Het aantal specialismen waarvoor de huisartsen een adviesaanvraag kunnen doen, wordt in de komende maanden verder uitgebreid.