PERSBERICHT
Uitbreiding spoedpost voor luchtwegklachten
Tiel, 26 maart 2020- De huisartsen en ziekenhuis van regio Rivierenland werken intensief samen in de aanpak van de corona pandemie. Deze week is vóór de ingang van het Ziekenhuis Rivierenland begonnen met de realisatie van een uitbreiding van de spoedpost voor mensen met luchtwegklachten.
Er wordt keihard gewerkt om deze spoedpost eind deze week operationeel te laten zijn. Huisartsenpraktijken in de regio blijven patiënten die zich melden met luchtwegklachten en verder onderzocht moeten worden, doorsturen naar deze spoedpost.
Op deze spoedpost worden de mensen onderzocht en bekeken. Op basis van de beoordeling door de huisarts worden mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis of kunnen zij met medicatie veilig naar huis. De huisartsen in de regio willen met deze oplossing de zorg zo goed mogelijk organiseren, veilige patiëntenzorg garanderen en een bijdrage leveren aan het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.
‘Kans op besmetting uiterst klein’
‘Bij binnenkomst krijgt iedereen een mondmasker en moeten mensen hun handen desinfecteren’, zegt Marcel Knijnenburg (voorzitter crisisteam huisartsenzorg Gelders Rivierenland).
Bovendien is alles erop gericht om de geadviseerde 1,5 meter afstand in de wachtruimte te realiseren. ‘We willen geen overvolle kamers, mensen zijn alleen op afspraak welkom, via de eigen huisarts. Zo houden we de kans dat er een onnodige coronabesmetting plaatsvindt in de spoedpost uiterst klein.’
Aan de spoedpost doen alle huisartsen in de regio Gelders Rivierenland mee. Zij sturen alle patiënten met luchtwegklachten die echt onderzocht moeten worden al sinds maandag 16 maart door naar de spoedpost. Met de uitbreiding in capaciteit die vanaf 24 maart wordt gerealiseerd denken we alle patiënten met luchtwegklachten in onze regio te kunnen opvangen. We werken nauw samen met de medisch specialisten en de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Rivierenland.
Marcel Knijnenburg wijst erop, dat mensen met klachten niet in de spoedpost worden getest op het virus, simpelweg omdat de spoedpost van de huisarts geen testen heeft.
‘Op het moment dat iemand erg ziek is, wordt hij doorgestuurd voor verdere behandeling naar het ziekenhuis en daar zo nodig getest op corona. Maar gelukkig kunnen we de meeste mensen terug naar huis laten gaan om daar verder uit te zieken!’